Denizli Atasancak İleri Excel Eğitimi Tamamlandı.
Türkiye ve Avrupa Bölgesinin en büyük büyükbaş hayvan çiftliklerinden birisi olan Atasancak Tarım İşletmeleri A.Ş’de çalışan Ziraat Mühendisleri ile birlikte gerçekleştirdiğimiz Excel eğitimimizi başarıyla tamamladık.
Ziraat Mühendislerinin mesleki yaşamlarında Excel’i iyi bilmeleri ve kullanmaları gerekiyor.
Bağımlı çalışan Ziraat Mühendislerinin, kontrollerinde olan bölgelerin Sulama, Gübreleme ve İlaçlama takvimlerini Excel’de oluşturup, hava durumuna, yağış durumuna göre bu tabloları güncellemeleri, stoklarını düzgün takip ederek özellikle ilaçlarda bulunan son kullanma tarihlerini dikkat ederek, verimli bir depo yönetimi ve etkin bir gübre ve ilaçlama programı yapmaları gerekiyor.
Burada Ziraat Mühendislerinin önemi aslında ortaya çıkıyor. Ellerindeki tarla yapısına, sayısına, ekilecek ürünlerin belirlenmesi ve dışardan alınacak Slaj, Yonca gibi ürünlerinin miktarları belirlenerek bütçelendirilmesi, mevcut tarlalardan elde edilecek ürün miktarı ve dış satın almalar ile işletmenin kaç hayvanı doyurabileceğini belirlemeleri ve ona göre de işletmeye yön vermeleri gerekiyor.
Excel’i iyi kullanan bir Ziraat Mühendisi rahatlıkla bu hesaplamaları yaparak, işletmesine yön verebilir. Bugün, hayvan çiftliklerinde kaybedilen tek buzağının 5 yıl içindeki işletmeye kaybı, hayvanın tek bir memesinin kör olmasını bir yılda ki işletmeye kaybı hesaplanırken, Ziraat Mühendislerinin de ellerindeki ekim yaptıkları tarlalardan maksimumum verimi almayı sağlamaları gerekiyor.
Tarlaların toprak yapılarının iyi tespit edilmesi ve hava durumu, sulama gibi diğer etkenlerin de belirlenerek, tarladan maksimumum verimin alınmasını sağlamak için arka planda detaylı bir istatistik bilgisi ve bu bilgilerin yorumlanması gerekiyor. Örneğin, bir tarla dört alana bölünerek, aynı türdeki 4 farklı gübrenin buralarda denenmesi ve en yüksek verimi alan bölgedeki gübrenin tespit edilmesi, sonraki yıllarda verimi arttırmak için basit yöntem olabiliyor. Hava durumundaki değişimler, yağmur durumu gibi etkenlerin hesaba katılarak ekim, gübreleme ve sulama programlarının hazırlanması ve duruma göre de güncelleme yapılması gerekiyor.
Bu bahsettiğimi tüm detaylar Excel ile rahatlıkla tutularak, raporlanabilir ve bu raporlara bakarak da maksimum verimliliği elde etmek için çalışmalar yapılabilir.
Ziraat Mühendisliği okuyorsanız, Ziraat Mühendisi olarak çalışıyorsanız, Excel bilginizi arttırmak için online eğitim sitemiz olan vidoport.com adresinden yararlanabilirsiniz.