Connect with us

Excel Eğitmeni -Yazar Ömer BAĞCI | Blog

Excel 365 Onay Kutuları ile Uygulama Yapmak

Eğitim

Excel 365 Onay Kutuları ile Uygulama Yapmak

Keyifli bir Excel akşamına hoş geldiniz. Excel’de bu akşam Excel 365’te kullanmaya başladığımız onay kutuları ile ilgili uygulamalar yapacağız.

Şimdi öncelikle basit bir tablo oluşturalım. Arkadaşlar, Excel’in 365 versiyonlarında kullanmaya başladığımız ve Ekle menüsünde yer alan onay kutusu üzerinde çalışacağız.

Burada öncelikle ürünler, miktar, satış tutarı ve onay gibi seçenekler oluşturalım. Daha sonra da bunu kopyalayarak farklı örnekler yapalım.

Birinci özelliğimiz önce basitçe bir tablo yapmak olacak. Şuraya “Ürün 1” yazalım ve bunu aşağı doğru çekelim. Böylece 10 tane ürünümüz olsun. Miktarları da rastgele girelim. Benzer şekilde satış tutarlarını da rastgele oluşturalım.

Şöyle satışlarımız olsun. Bu satış tutarlarını aşağıya kadar seçtikten sonra Ctrl + Shift + üstteki 1 tuşlarına basarak binlik basamaklardan ayıralım.

Şimdi buradaki başlıklarımızı seçelim. Başlıkları seçtikten sonra giriş menüsündeki kalın, italik, gölge gibi renkleri kullanmıyoruz arkadaşlar. Bunlara gerek yok. Buradaki hücre stillerini kullanmaya alışın. Hücre stillerinden örneğin “Vurgu 1” seçeneğini seçerek başlıklarımızı renklendirelim.

Buraya onay kutularını eklemek için verileri seçtikten sonra Ekle menüsünden onay kutusu seçeneğini seçerek onay kutularını ekleyelim. Bu onay kutuları dediğim gibi Excel 365 versiyonlarında bulunan bir özellik. Eğer sizde yoksa yakında güncellemelerle gelecektir. Excel 365 öncesi versiyonları kullanıyorsanız onay kutusunu geliştirici sekmesindeki araçlardan daha zor bir şekilde ekleyebiliyoruz.

Burada onay kutularını ekledikten sonra çok farklı işlemler yapabiliriz. Buraya tıkladığımız zaman kutular doğru değerini alır, tekrar tıklayıp kaldırdığımızda ise yanlış değerini alır. Bu seçimlere bağlı olarak verileri başka bir alana aktarmak mümkün.

Örneğin, buradaki işaretlediğim verileri ayrı bir alana nasıl yazdırırım, onu göstereyim. İlk örneğimiz bu olsun. Bu tabloyu seçtim, kopyaladım ve buraya geldim. Yapıştırırken “Genişlikleri Koru” seçeneği ile birebir aynı şekliyle yapıştırdım.

Şimdi amacım, buradaki onayladığım ürünleri buraya otomatik olarak getirmek. Bunun için EŞİTTİR yazıp İngilizcesi FILTER, Türkçesi FİLT olan formülü kullanacağız. Bu da Excel 365’le kullanmaya başladığımız bir formüldür.

Öncelikle tabloyu olduğu gibi seçiyoruz. Daha sonra noktalı virgül koyarak şartımızı yazıyoruz. Şartımız, buradaki değerlerin doğru olması. Yani onay kutusunun seçili olması durumunda bu değerleri getirecek. Başka bir işlem yapmaya gerek kalmadan formülümüzü tamamlayıp Enter tuşuna basıyoruz.

Bakın, burada bir hatayla karşılaştık. Hemen kontrol edelim, nerede hata yaptık. Buradaki formülümüzü tekrar yazalım. Öncelikle filtrelemek istediğimiz alanı seçiyoruz, ardından noktalı virgül ile şartımızı giriyoruz. Şartımız, onay kutularının olduğu alanın “Doğru” olmasıdır. Formülü tamamladıktan sonra tekrar Enter’a basıyoruz. Bakın, sonuçlar şimdi doğrudan geliyor.

Buradaki doğruluk ifadelerini görmek istemiyorsak, formülümüzde sadece istediğimiz sütunları seçerek bu görüntüyü de düzenleyebiliriz. Artık buradaki kutuları işaretleyip kaldırdıkça, ilgili verilerin otomatik olarak geldiğini görebiliyoruz. Bu Excel 365’in gerçekten muhteşem bir özelliği. Personel işaretlediğinizde personel verileri gelir, başka bir şeyi işaretlediğinizde ilgili veriler karşınıza çıkar.

Devamını Oku

Eğitim

To Top